Заява щодо булінгу

Порядок подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування) в Бориславському ЗЗСО № 1

З метою створення безпечного освітнього середовища в Бориславському ЗЗСО № 1 здобувачі освіти, педагогічні працівники, батьки та інші учасники освітнього процесу зобов’язані повідомляти керівника закладу про випадки булінгу, учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.

  1. Заяву або повідомлення ( в усній, письмовій формі, в тому числі із застосуванням засобів електронної комунікації) приймає директор закладу.
  2. Заява подається державною мовою на ім’я директора (конфіденційність гарантується). У заяві необхідно вказати : прізвище, ім’я, по батькові заявника, адресу фактичного проживання, контактний телефон, статус (постраждалий чи свідок цькування);  зміст заяви (в довільній формі); дату подання заяви та особистий підпис.
  3. Директор закладу:

– за потреби викликає бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги для надання екстреної медичної допомоги;

– видає наказ про проведення розслідування та скликає засідання комісії з розгляду випадку булінгу (цькування) – не пізніше ніж упродовж трьох робочих днів з дня отримання заяви або повідомлення;

– проводить зустріч із особою, стосовно якої є інформація про випадок булінгу, намагається встановити контакт, довірливі стосунки та надати емоційну підтримку. Якщо постраждала особа підтверджує факт боулінгу щодо неї, уповноваженій особі необхідно з’ясувати терміни подій, які відбулися події, їх опис.

  1. Комісія з розгляду випадків насильства, булінгу (цькування) у 7-денний термін з моменту отримання заяви проводить розслідування, з’ясовує всі обставини та за результатами розслідування приймає відповідне рішення та рекомендації. За підсумками роботи комісії складається протокол.
  2. Якщо комісія визнала, що це був булінг, то директор закладу:

– невідкладно ( у строк, що не перевищує одну добу) повідомляє територіальний орган Національної поліції, батьків або інших законних представників малолітньої чи неповнолітньої особи, яка стала стороною булінгу (цькування);

– повідомляє службу у справах дітей, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

– повідомляє про терміни, порядок реагування на доведені випадки боулінгу та відповідальність осіб, причетних до булінгу .

  1. Якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний із цим, то він може звертатися до органів Національної поліції України із заявою.
  2. Уповноважена особа або особа, яка її замінює у разі відсутності, відповідно до наказу про склад комісії, згідно з протоколом засідання комісії відповідає за виконання та моніторинг запланованих заходів відновлення та нормалізації психологічного клімату в закладі та визначених рекомендацій для учасників булінгу (цькування).
  3. Рішення Комісії з розгляду випадків булінгу реєструються в окремому журналі  з оригіналами підписів усіх її членів.
  4. Незалежно від рішення комісії, директор закладу забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг (цькування), стали його свідками або постраждали від нього.